Lamineler ön dişlerin sadece ön yüzeyine yapılan yaklaşık 0,5 ile 0,7 mm kalınlığında çok ince porselenlerdir. İnceliğinden dolayı Yaprak porselen olarak ta bilinen laminelerin renk geçirgenliğinin iyi olması nedeniyle estetik açıdan oldukça mükemmel sonuçlar alınmaktadır.
Lamine yaparken dişlerin sadece ön yüzlerine müdahale edilerek hazırlanmaktadır. Bazı durumlarda müdahaleye bile gerek kalmadan, dişlere hiç dokunmadan dişlerden ölçü alınıp laboratuvara gönderilir.
Dişlere en az zarar verip en güzel estetik sonucu alabildiğimiz bir uygulamadır.
Çene gelişimini tamamlamış tüm hastalara uygulanabilir.
Porselen lamine yapılacak hastaların;
• Çene kapanışının uygun olması
• Diş gıcırdatma alışkanlığının olmaması
• Dişlerin arka yüzeyleri asit erozyonu veya başka sebeplerle zayıflamamış olması
Dişlerin görünüşünden hoşnut olmayan hastalarda
Hafif çapraşıklığı olan ama ortodontik tedavi düşünmeyen hastalarda
Dişleri arasında açıklık olan hastalarda
İstenen estetiği sağlamada dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda Porselen Lamine restorasyon rahatlıkla uygulanabilmektedir.
Porselen kaplamada dişin tüm yüzeylerinden 1,5 ile 2 mm madde kaldırmak gerekmektedir. Ancak porselen lamine de dişin sadece ön yüzeyinden aşındırma yapmak yeterli olacaktır.
Dişe minimal zarar vererek bazen hiç dişe dokunmadan yapılır.
En estetik çözümdür. Doğal dişe en yakın görüntüyü alabiliriz.
Renklenme yapmaz.
Kısa sürede biter
Sanılanın aksine çok dayanıklıdır.
Porselen lamineler, düzgün yapılmadığı veya uygun şartlar olmadığı taktirde restorasyon yerinden oynayabilir hatta kırılabilir.
Porselen Lamine çapraşık dişler için de uygun bir tedavi yöntemidir. Aşırı çapraşıklık olmadıktan sonra bütün hastalarda rahatlıkla uygulanmaktadır.
Porselen Lamine tedavisi için 1 hafta 10 gün zamana ihtiyaç vardır.
Diğer porselenlere göre yapım süreci ve yapıştırma işlemi daha detaylı olduğu için biraz daha pahalı bir işlem olduğunu söyleyebiliriz.